Ruđera Boškovića 15, Split
placeholder

Novi trend: kokoš na leasing!

placeholder

Zamislite, netko se stvarno brine o kokošima kako bi Vi imali jaja svaki mjesec.  Tko bi rekao da će kokoš biti novi "leasing" trend?

 

„Jaja su kao najbolji glumac koji se može prilagoditi svakoj sceni u vašoj kuhinji. Bez obzira birate li kajganu, jaja na oko ili ih stavljate u palačinke, ključno je pripremati ih s ljubavlju. Jer, kad se jaja pripremaju s ljubavlju, svaki zalogaj postaje prava poslastica!“ – počinje svoju priču mlada i ambiciozna Ivna, u ime tvrtke Nadalina d.o.o.

 

Agronom po struci, Ivna je treća generacija u obitelji Podrug, koja čuva i unaprjeđuje dugu tradiciju uzgoja kokoši. Njihova farma smještena je u Dalmatinskoj zagori, u malom krškom selu Dicmo. Prvu koku u domaćinstvo je donijela baka Anka, davne 1979. Od tada do danas, farma neprestano raste. Baka je prenijela ljubav prema farmi na svoga sina, a on dalje na svoje kćeri, koje su iznimno motivirane za daljnji razvoj ove obiteljske priče.

Odrasla sam okružena pernatim članovima obitelji, a danas imamo kapacitet za oko 18 000 nesilica. Fokus je usmjeren na podni i slobodni uzgoj, uz najveći naglasak na dobrobiti naših koka.“- otkriva nam Ivna.

Uzgoj koka ima svoje izazove, ali svakodnevan rad, učenje i prilagodba nužni su za održavanje optimalnih uvjeta za koke i njihovu kvalitetnu ishranu. 

Podni ili slobodni uzgoj koka

Najčešći oblik uzgoja koka je kavezni sustav u kojem koke imaju sve potrebno za miran život, ali se ne kreću po objektu. U podnom uzgoju, koke slobodno šeću unutar farme, dok u slobodnom uzgoju imaju pristup ograđenom travnjaku izvan farme.

Razlika je u tome što slobodne koke imaju više Instagram vrijednih trenutaka,“ slikovito dočarava Ivna i nastavlja: Slobodni uzgoj za naše koke predstavlja pravi fitness program, one se slobodno kreću, trče i prirodno se razvijaju, a sretne koke znače kvalitetna jaja. Kupac ne dobiva samo jaja, već i priču, jer koke koje žive svoj najbolji život donose jaja s više karaktera. Svi su sretni - koke, kupci i mi!“

Obitelj Podrug kroz narednih nekoliko godina ima za cilj na svojoj farmi u potpunosti privesti kraju tranziciju na ekološku proizvodnju i regenerativnu poljoprivredu.

Njima, kao ni drugim obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima izraz 'farmer iz fotelje' nije velika novost, no da bi 'koke na leasing' mogle izazvati toliki interes u javnosti, nisu očekivali!

Koka na leasing - pretplata na svježa domaća jaja

     

 

   „Ruralinin prijedlog da omogućimo kupcima da "unajme" kokoš i osiguraju si redovnu opskrbu jaja, na prvu je zvučao kao savršen spoj pametnog poslovnog poteza i ludosti, pa smo odlučili pokušati,“ iskreno će Ivna: „Ako netko želi svježa jaja bez brige o uzgoju peradi, to je kao da imaju vlastiti mini kokošinjac, bez cijelog tog kokošjeg nereda.“

 

 

Ideja "najma koka" pružila je tako praktično rješenje za potrošače, a istovremeno nama omogućila da održimo stabilan izvor prihoda, napominje Ivna, ne skrivajući koliko im je u radu bitna podrška:

„Suradnja s Ruralina.com je kao da smo pronašli savršenog partnera za prodaju jaja jer razumiju našu ljubav i predanost peradarstvu. Posebno cijenimo njihovu posvećenost kvalitetnim proizvodima i podršku lokalnim proizvođačima.“

Odabir 'zdrave hrane' kao i sve veća sklonost ka namirnicama domaćeg podrijetla sve manje su trend, a sve više stil života brojnih kupaca u kojem ni jaja, nisu iznimka. Osim uoči blagdana, osobito onih uskršnjih, potražnja za ovom visoko nutritivnom namirnicom tijekom godine sve više raste. Ovih dana, brojni su na vrijeme osigurali svoju zalihu svježih domaćih jaja koja im stiže na željenu adresu – iz Nadaline, sa imanja Podrugovih iz Dicma.

Učinite to i Vi!