Kako destinacijski pristup omogućava niže cijene hrane u Hrvatskoj?

Kako destinacijski pristup omogućava niže cijene hrane u Hrvatskoj?

Kako destinacijski pristup omogućava niže cijene hrane u Hrvatskoj?

Zdrava hrana mora biti dostupna svima. No, mogu li cijene hrane u Hrvatskoj biti niže, a pogotovo cijene zdrave hrane? Mogu! Saznajte kako destinacijskim pristupom osiguravamo niže cijene zdrave hrane.

Većina odraslih osoba i danas se može prisjetiti sanjarenja iz mladosti o hrani koja se mogla kupiti samo u inozemstvu. Ta žudnja je bila poznata u svim dijelovima svijeta. Tako su Europljani maštali o američkim keksima, a Amerikanci o europskim čokoladama. Globalizacija je reducirala ekonomske i trgovinske barijere.

Ali, tijekom godina je ojačala i svijest o prednostima hrane koja se proizvodi u našem okruženju. Time se i izvor radosti za naše nepce značajno promijenio. Umjesto za uvoznim proizvodima, danas više tragamo za izvornim i poznatim okusima.

Okusima koji nas asociraju na obiteljska druženja, zavičaj i djetinjstvo. 

Danas preferiramo lokalnu hranu. 

Što je lokalna hrana?

Ne postoji precizna ili “stroga” definicija lokalne hrane. Međutim jesti lokalno bi značilo birati hranu koja je uzgojena, ubrana i proizvedena u neposrednoj blizini mjesta našeg stanovanja. Da bi hranu smatrali lokalnom, udaljenost između mjesta njene proizvodnje i potrošnje bi trebala biti od 20 do najviše 100 kilometara.  

Pod lokalnom hranom često percipiramo “domaću” hranu ili hranu specifičnu za neko geografsko i nama blisko područje. Zato lokalna hrana ne mora biti samo hrana iz susjedstva, nego može biti hrana vezana za neku zemlju ili regiju. Primjerice, istarsko maslinovo ulje, lička janjetina, drniški pršut i sl. 

Lokalnu hranu najčešće biramo iz emotivnih ili praktičnih razloga. Međutim, u novije vrijeme sve više do izražaja dolaze i druge koriste koji proizlaze iz odabira lokalne hrane. Te koristi ne moraju biti isključivo vezane uz pojedinca, nego i širu zajednicu.

Odabirom hrane koju proizvode lokalni proizvođači pomažemo lokalnom poduzetništvu u Hrvatskoj. Također smanjujemo potrebu za transportom odnosno kreiranjem negativnih učinaka na okoliš. Dakle, brojni su pozitivni razlozi za izbor lokalne hrane u odnosu na hranu multinacionalnih korporacija.

Neke od njih i kako im doprinosi ruralina.com izdvajamo u nastavku. 

Kraći lanac opskrbe znači niže cijene hrane 

Lokalna hrana se nalazi bliže mjestu konzumacije i od potrošača je udaljena do sto kilometara. Troškovi njene dostave, skladištenja i manipulacije su stoga znatno manji nego li je to slučaj s namirnicama koje se prevoze diljem zemlje ili kontinenta. S obzirom da rast ili pad ovih troškova, kao i rast cijena energenata diktira konačne cijene hrane, duži transport dovodi do rasta cijena hrane.

Visoke cijene prehrambenih proizvoda se u pravilu javljaju u slučaju velikih poremećaja na svjetskim tržištima. Tome svjedočimo i danas osjećajući posljedice pojava u zadnjih godinu ili dvije, poput pandemije koronavirusa ili rata u Ukrajini. Lokalna hrana, koja je bliža i ima manje troškove transporta, je često jeftinija opcija. Pojavom ruralina.com, lokalna i zdrava hrana postaje i najbolja opcija u opskrbnom lancu. Naime, zahvaljujući transportnoj mreži i mreži dostavnih centara kod ruralina.com, cijena transporta i skladištenja namirnica još je niža od redovnih cijena koje proizvođači plaćaju na tržištu. Time su i njihovi proizvodi, dostupni na ruralina.com, još i jeftiniji.

Na ruralina.com zdrava hrana postaje dostupna svima!

Lokalna hrana je kvalitetnija i ukusnija 

Transport hrane na velike udaljenosti, a potom skladištenje i plasman kroz tržnice i trgovine najčešće traži da se hrana preradi i da se primjenjuju specifični zahtjevi pakiranja. Takvi postupci nažalost umanjuju kvalitetu hrane.

Kod svježeg voća i povrća nutrijenti počinju propadati u od trenutka kada se plodovi uberu te se protokom vremena i družim transportom znatno smanjuju. Na kraju hranu plaćamo skuplje zbog svih troškova nastalih u procesu proizvodnje, transporta, skladištenja i prodaje. A još k tome i konzumiramo hranu niskih nutritivnih vrijednosti.

Kupnjom hrane putem ruralina.com to nije slučaj. Proizvodi dostupni na ruralina.com se ne transportiraju na velike udaljenosti niti se dugoročno skladište. Proizvođači koji svoje proizvode plasiraju putem ruralina.com su uključeni u transportnu i distribucijsku mrežu ruralina.com. Zahvaljujući tome njihovi proizvodi su dostupni kupcu manje od 24 sata od branja čime se zadržavaju svježina, kvaliteta i bogatstvo okusa. 

Pozitivna odluka za naš okoliš

Istraživanja provedena u Sjedinjenim Američkim Državama upozoravaju da hrana zna prijeći i više od 2 000 kilometara prije nego se posluži na tanjuru kod potrošača. To je poprilično dugačak put za jednu salatu ili pile koje ostane od večere pa na kraju završi u smeću. Transport hrane diljem svijeta se smatra jednim od glavnih ekoloških problema. To je posebno slučaj kod hrane koja se transportira avionskim prijevozom ili u posebnim uvjetima.

Ako se tome dodaju i negativni učinci koji nastaju od uzgoja, proizvodnje i skladištenja te potom i našeg osobnog prijevoza do trgovine i natrag, možemo zaključiti kako je sektor hrane veliki zagađivač okoliša. Odabirom lokalne hrane eliminira se potreba za prijevozom koji troši puno goriva i time se pozitivno djeluje na okoliš. Kroz transportni sustav od ruralina.com radi se na optimizaciji ruta i rokova dostave. Na taj način se skraćuju dužina i trajanje transporta te se primjenjuju pozitivne i održive prakse koje pozitivno djeluju na okoliš. 

Poticaj za poduzetništvo i zapošljavanje

Kupovinom lokalno uzgojenih i proizvedenih proizvoda donosimo zdrave i okolišno prihvatljive odluke. Također djelujemo pozitivno na ekonomiju naše zemlje. Svaki put kada kupimo hranu od proizvođača iz našeg okruženja, novac ostaje domaćim poduzetnicima. To pomaže u razvoju poduzetništva te otvaranju radnih mjesta. Dugoročno promatrajući time stvaramo preduvjete da se lokalna proizvodnja održi i bude dostupna i našoj djeci.

Lokalna proizvodnja hrane je iznimno važna za ekonomsku sigurnost i stabilnost osobito u nesigurnim uvjetima poput aktualnih zbivanja izazvanih pandemijama ili ratovima. Ali ruralina.com kreira mrežu kroz koju lokalni proizvođači postaju dostupni svojim potrošačima. Napomenimo na kraju i sljedeće - dok su lokalni proizvođači uslijed poskupljenja tek minimalno podigli cijene, namirnice u supermarketima i velikim lancima su poskupjele i više od 50 posto!